piątek, 3 lipca 2020

  1.                                    WAKACJE W BIBLIOTECE
  2.                                           najlepsze - bo polskie
  3.              tort sałatkowy
Składniki: marchewka- 7
                 pietruszka - 4
                 ziemniaki - 5
                 cebula - 2
                  jajka -6
                  groszek zielony
                  ogórek kiszony
                  majonez
                  przyprawy
  1. Marchewkę oraz pietruszkę obierz, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsączone, ostudzone warzywa, a także jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Po odsączeniu z zalewy, odłóż 2 łyżki groszku do oddzielnej miseczki.
  2. Pokrojone składniki wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj z 5 łyżkami majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  3. Gotową sałatkę przełóż do tortownicy o średnicy 16–18 cm i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  4. Po tym czasie ostrożnie wyjmij sałatkę z tortownicy i posmaruj ze wszystkich stron 4 łyżkami majonezu. Przed podaniem udekoruj danie odłożonym wcześniej groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz